Porchetta d' Ariccia I.G.P. 32:-/hg ca 350 g
Skinka från centrala Italien och några nordliga regioner.
Viktig info! Vi reserverar en extra temporär avgift utöver varans pris då vi ej kan garantera att vikten du får är exakt den angivna mängden. Reservationen korrigeras efter varan packats och du debiteras endast för exakt den vikt du får. Reservationsavgiften läggs till i kassan som en egen post.
Porchetta är en antikt typ av skinka från centrala Italien och några nordliga regioner. Exakt hur gammal Porchetta är som rätt är det svårt att säga, i Lazio hänvisar man tilltagandet av grisen på detta sätt till Etruskerna, dvs.ca 500 f.Kr. Vad man säkert vet är att på 1500-talet var det en vanlig rätt. Porchetta består av en hel gris, urtagen, urbenad och kryddad och bakas i ugn 5-8 timmar tillsammans med rosmarin och fänkålskvistar. Numer säljs den framförallt av kringåkande gatuförsäljare på de traditionella marknaderna där den främst används skivad och lagd i en panini som tilltugg till vin och öl. Porchetta från Ariccia, som denna variant är, fick 2011 det europeiska erkännandet att vara en I.G.P. (indicazione geografica protetta - skyddad geografisk beteckning).
Ingredienser: Fläskkött (ursprung EU), havssalt, svartpeppar, vitlök, rosmarin.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1650,38 kJ 394,56 kcal
Fett 32,04 g
varav mättat 14,62 g
Kolhydrat 1,29 g
varav sockerarter 0,9 g
Fibrer 0,55 g
Protein 25,13 g
Salt 3,05 g