Grana Padano D.O.P. 24:-/hg ca 1 kg
Populärt alternativ till parmesan - lagrade i minst 14 månader.
Viktig info! Vi reserverar en extra temporär avgift utöver varans pris då vi ej kan garantera att vikten du får är exakt den angivna mängden. Reservationen korrigeras efter varan packats och du debiteras endast för exakt den vikt du får. Reservationsavgiften läggs till i kassan som en egen post.
Hårdost av komjölk, från norra Italien. Osten är lagrad i minst 14 månader och används mycket ofta i det italienska köket. Ger den rätta touchen till de flesta rätter såsom: pizza, pasta, antipasti, omelett, italienska köttbullar m.m. Lagras vid ca +4 °C.
Enligt historiska källor föddes Grana-osten i Po-dalen 1136 i klostret Chiaravalle, några kilometer söder om Milano. Den producerades i speciella pannor i klostren som kan betraktas som de första mejerierna. Munkarna kallade den "caseus vetus" - "gammal ost". Men folket var inte så hemma på latin så de gav den ett annat namn,"Grana" - "kornig" - som var ett av ostens särdrag. Mjölken kommer från större delar av norra Italien till skillnad från Parmiggiano Reggiano som har ett mycket begränsat produktionsområde. Även Grana Padano har ett Konsortium som kontrollerar produkten, reglerna är något mindre rigorösa än de som gäller för Parmiggiano Reggiano, därav prisskillnaden. Grana Padano är i vilket fall som helst ett utmärkt alternativ till Parmiggiano Reggiano.
Ingredienser: mjölk, salt, löpe. Konserveringsmedel: Isozym från ägg.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1654 kj 398 kcal
Fett 29 g
varav mättat 18 g
Kolhydrat 0 g
varav sockerarter 0 g
Protein 33 g
Salt 1,5 g