Mozzarella Fior di Latte 125 g Valcolatte
Fior di latte - Mozzarella gjord av komjölk (100% italiensk).
Denna delikata färskost, som vi alla numer känner till både i och utanför pizzerian, härstammar från slutet på 1400-talet i regionen Basilicata.
Den har även ett speciellt tillverkningssätt: Man använder sig av nymjölkad mjölk, vassle och löpe, därtill hälls i kokhett vatten och allt rörs om utan uppehåll tills kaseinet reagerar med det heta vattnet och bildar långa sega trådar, typiskt för denna ostsort. Därefter tar man upp massan ur kärlet och den tänjs ut och viks ihop i flera omgångar. När sen den sega ostmassan är färdig formas den i små tillplattade bollar eller snos ihop till flätor.
För att hålla den färsk förvaras den i vatten. Mozzarella kommer av "mozza" som betyder ungefär "skära av" vilket associerar till metoden att upprepat skära i ostmassan under tillverkningen.
Ingredienser: Pastöriserad komjölk*, salt (NaCl), mikrobiell löpe, mjölksyrakultur.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1001 kJ/241 kcal
Fett 19 g
varav mättat 13 g
Kolhydrater 0,5 g
varav sockerarter 0,5 g
Protein 17 g
Salt 0,68 g